23 Kasım 2009 Pazartesi

Askerlik Hakkında Sıkça Sorulan Sorular








Askerlik Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

2 yıllık yüksekokul mezunlarının askerlik hizmet sürelerinin kısaltılması ile ilgili bir çalışma yapılıyor/var mıdır ?

Dört yıl ve daha fazla süreli yüksek okul mezunlarının askerlik hizmet süreleri 1076 Sayılı Yedek Subay ve Yedek Askeri Memurlar Kanunu'yla düzenlenmiştir. Bunlardan yedek subay olanların hizmet süreleri on iki ay, kısa dönem erbaşların ise altı aydır. Dört yıldan daha az süreli yüksek okul mezunları ise 1111 Sayılı Askerlik Kanunu'na tabidirler ve askerlik hizmet süreleri on beş aydır. ASAL tarafında askerlik hizmet süresinin değiştirilmesi konusunda bir çalışma bulunmamaktadır.

Biran önce askere gitmek istiyorum. Ne yapmam gerekir?

Mazeretleri nedeniyle tâbi olduğu celp döneminden önce silâh altına alınmak isteyen yükümlülerin bu talepleri celp plânlamasını bozmamak, emsalleri önceki yıl içerisinde sevk edilmiş olmak, ciddi mazeretleri olanlar ile yaşlı doğumlulara öncelik verilmek kaydıyla dahilinde MSB Askeralma Dairesi Başkanlığı'nca kabul edilmektedir. Erken sevk talebinde bulunacak yükümlüler; Kendilerinin bizzat imzaladıkları mazeretlerini belirtir dilekçe, Askerlik Durum Belgesi, (Askerlik Şubesinden alınacak) varsa mazeretlerine ait belgelerini, aşağıdaki tarihlerde “Askeralma Dairesi Başkanlığı 06100 Bakanlıklar/Ankara” adresine posta ile veya bizzat veya bir yakınları vasıtasıyla başvuracaklardır. Başvuru tarihleri; Şubat Celbi : 01-31 Aralık Mayıs Celbi : 01-31 Mart Ağustos Celbi : 01-30 Haziran Kasım Celbi : 01-30 Eylül Erken sevk talebi kabul edilenlerin sınıf ve eğitim merkezleri talep ettikleri celp döneminde, birlikte sevke tâbi oldukları yükümlülerle birlikte açıklanmaktadır.

Mayıs celbinde erken sevk için müracaat etmiştim ancak kabul edilmedi. Ağustos ayı için yeni bir dilekçe vermem gerekli mi? Yoksa eski dilekçem halâ geçerli mi?

Erken sevk müracaatları her celp dönemi için ayrı ayrı değerlendirildiğinden başvurulan dönemde isteği uygun görülmeyenlerin müteakip celp döneminde yeniden müracaat etmeleri gerekmektedir.

Mayıs celbinde erken sevk için müracaat ettim. Kabul edilip edilmediğini nereden öğrenebilirim?

Erken sevk için müracaat eden yükümlülerin sonuçları genel celp döneminde sevke tâbi yükümlülerin sonuçları ile birlikte askerlik şubelerinden öğrenilebilir.

Askerlik şubem Şubat celbinde sevk yapıyor. Ancak askerlik şubemden, benimle birlikte birkaç arkadaşımın Nisan ayında ikinci grup olarak gideceğimiz söylendi. Diğer arkadaşlarımla birlikte birinci grup olarak gitmem için ne yapmam gerekiyor?

Yükümlülerin kaçıncı grup olarak gidecekleri Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyacı göz önünde bulundurularak tespit edilmektedir. Yükümlülerin sınıf ve eğitim merkezlerinin belirlenmesini müteakip sevk edilecekleri grubun değiştirilmesine imkân bulunmamaktadır.

İnternet üzerinden veya e-mail ile erken sevk için müracaat edebilir miyim ?

İnternet üzerinden veya e-mail ile erken sevk müracaatında bulunmanıza imkan bulunmamaktadır.

İnternet üzerinden veya e-mail ile yedeklik yoklamasını yaptırabilir miyim ?

İnternet üzerinden veya e-mail ile yedeklik yoklaması yaptırmanıza imkan bulunmamaktadır. Askerlik şubesine bizzat başvurarak veya posta ile müracaat edebilirsiniz.

Ağustos celbinde askere gideceğim. Denizi çok seviyorum. Askerliğimi Denizci olarak yapabilir miyim?

Sınıflandırma işlemi yükümlülerin son yoklama esnasında tespit edilen nitelik ve özellikleri (tahsil, meslek, sağlık durumu, ehliyet vb.) ile Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak şifreli kayıtlar üzerinden rasgele erişim (Random) sistemiyle bilgisayar ortamında yapılmaktadır. Özellik ve niteliklerinizin uygun olması ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na tahsis edilen kontenjanlar ile Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaçları nispetinde askerlik hizmetinizi Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda yapma olasılığınız mevcuttur.

Şubat celbinde askere gideceğim. İstanbul’da oturmaktayım. Ailevi nedenlerden dolayı askerliğimi İstanbul’da yapmam mümkün mü?

15 aylık hizmete tâbi er statüsündeki yükümlülerin askerlik hizmetlerini nüfusa kayıtlı oldukları veya ikamet ettikleri il hudutları içerisinde yapmaları mümkün değildir.

Şanlıurfa merkez nüfusuna kayıtlı olmama rağmen İstanbul Bakırköy’de oturuyorum. Kasım celbinde askere gideceğim. Sevk evraklarını almam için Şanlıurfa Askerlik Şubesi'ne mi gitmem gerekiyor?

Sevk evraklarınızı almak için Şanlıurfa Askerlik Şubesi'ne başvurmanıza gerek bulunmamaktadır. Her türlü askerlik işleminizi Türkiye’nin her hangi bir yerindeki askerlik şubesinden yaptırabilirsiniz.

Ağustos celbinde askere gideceğim. Sınıfımı ve birliğimi internetten öğrenebilir miyim?

Sınıf ve birliğinizi internet üzerinden öğrenme imkanı bulunmamaktadır. Sonuçları ancak askerlik şubelerinden öğrenebilirsiniz.








Asker Sözlüğü

Aztek: astegmen
Kullanim: Etrafta subay yokken çavuslarla falan konusurken kullanabilirsiniz, mesela "aztek Mustafa'ya kil oluyorum" gibi.

Batarya: Dört takimdan olusan birim (piyadeler buna bölük diyorlar). Komutani bir yüzbasi.
Kullanim: Taburdaki bataryalar numaralari ile anilirlar. Mesela Hafif 3 gibi.

Dogan günes: terhis olacaginiz günün sabahi.
Kullanim: Diyelimki ayin 11'inde terhis olacaksiniz, ayin onunda "Safak kac?" diye soruldugunda "Dogan günes!" diye cevap vereceksiniz.

içtima: Birligin sayilip komutana mevcudun bildirilmesi icin günün belirli saatlerinde toplanmasi.
Kullanim: Sabahlari batarya olarak içtima yapiliyor, aksamlari ve özellikle Cuma aksamlari tüm tugay birlikte toplaniyor. Içtimanin maksadi herkesin nerede olundugunun bilinmesi (nöbette, revirde, görevde, istirahatte, ...) ve firar varsa bir an önce ortaya çikarilmasi. Lakin, günün belki de en sinir bozucu anlari burada yasaniyor, defalarca sayiliyorsunuz, her zaman degisik sayi çikiyor, bir alem yani... Sunun gibi ifadelere kulaklariniz alisacak: "Batarya, sabah içtimasinda bir subay, iki astsubay ve besyüzon er ve erbas mevcudu ile emir ve görüslerinize hazirdir komutanim!"

Kadro: Dagitimi yapilmis ve egitimini tamamlamis er, ayni zamanda usta er.
Kullanim: Resmi sayilan bir terim oldugu için herkesin yaninda (kadrolar dahil) kullanabilirsiniz.

Komutan: Rütbesi sizden yüksek olanlara (yani herkese) hitap sekliniz.
Kullanim: Çavus ve onbasilara komutanim diye hitap etmeniz lazim. Özellikle etrafta daha üst rütbeli birisi varsa buna itina edin. Komutanlarin hiyerarsisine de dikkat edin. Önce manga komutaniniz gelir (bu bir çavus veya onbasi olabilir), isteklerinizi onu atlayip daha üstteki bir komutana söylemeniz hos karsilanmaz mesela (size sorulmus ise baska tabii)

Namus: kisa dönem dövizli acemi erlere (mehmetciklere) verilen isim, kibarcasi Mehmet Bey.
Kullanim: Kadrolar bunu sizin için kullanacaklar.

Manga: 20-25 erden olusan sizin ait oldugunuz en küçük birim.
Kullanim: Her takimin içindeki mangalar numaralari ile anilir. Mesela eger ikinci takimin birinci magasindaysaniz, "ikinin birindenim" veya "ikiye birdenim" dersiniz.

Manga Basi: mangadan sorumlu er, bu acemilerden birisi ve genellikle en uzun boylu olani.
Kullanim: Manga basina komutan diye hitap etmeyin.

Mıntıka: bölge anlamina gelen bu kelime sizin için takim olarak temizliginden sorumlu oldugunuz yer anlaminda.
Kullanim: "Arkadaslar minitkamizi yaptiktan sonra yemege gidecegiz." cümlesinde oldugu gibi yapmak fiiliyle birlikte kullanilir.

Poset: yüksek okul mezunu olup da askerligini yedeksubay yerine 8 aylik er olarak yapmayi tercih edenlere takilan isim; çavuslarinizin bir kismi böyle olabilir, yasca diger kadrolardan büyüktürler.
Kullanim: Kadrolarkendi aralarinda kullanirlar ama siz samimiyeti ilerletmeden kullanmasaniz daha iyi olur.

Şafak : bulundugunuz günü saymadan üniformali uyanacaginiz gün sayisi. Bu kelime oradayken hayatinizin ekseni olacak.
Kullanim: Diyelimki ayin 11'inde terhis olacaksiniz. Ayin 8'inde (uyanir uyanmaz bile) "Safak kac?" diye soruldugunda "Iki!" diye cevap vereceksiniz.

Tabur: Bir kaç bataryadan olusan birim. Komutani genellikle bir yarbay.
Kullanim: Ait oldugunuz birimler hiyerarsisinde numara yerine ismi olan ilk birim. Burdur'da Hafif Topçu Taburu, Orta Topçu Taburu ve Özel Tabur olmak üzere üç tabur var.

Takim: Bes mangadan olusan birim.
Kullanim: Bataryanin takimlari da numaralari ile anilirlar. Mangadaki kullanim örnegine bakiniz.

Argoda Askeri Sözlük


adam mı öldürdün: daha çıkmana çok var.

alt tertip / Alt Devre: bir sonraki tertip

arazi olmak: ortalıkta gözükmemeyi herkesin bildiği hale getirmek. bunu yapmak için komutanın haberi olması gerekir. haberi olmazsa başa bela olur.

askerligin bitmemesi: ceza vs alarak askerligin uzamasi

askerliğin mi bitti: ne bu rahatlık, daha uzun süre buradasın.

askerligin yanmasi: ceza vs alarak askerligin uzamasi.

astek: asteğmen

atarsa x: bugünden sonra kalan gün

baldız: kasatura

bel kırmak: barfiks çekerken beli sallayarak barfiks çekmek.

ben mi yapayım: sen gelene kadar bu işleri biz yapıyorduk. artık sıra sizde.

beni rahatta dinleyin: (komutanlar söyler) çok konuşarak sizi yoracağım.en azından rahatta durun.

benimle mi bot bağladın: sen daha yenisin buralarda. aynı zamanda mı geldik ki konuşuyorsun

bilet: terhisten önce son görülen tertipler.

boru: bir diğer askerden erken çıkılan gün sayısı

boşalt: dışarı çık.

bot: asker ayakkabısı, postal

bölükçü: bölük komutanı

bu hafta mesai var mı: çarşıya çıkabilecek miyiz

çapraz: garajda, telde, nizamiyede, kulede, açık havada silahlı tutulan nöbet

çarşının güzel olması: bir sürü güzel kızın görülmesi

çarpılmak: komutan tarafından azarlanmak, dayak yemek

çömez: iki sonraki tertip

değiştirici: nöbetçileri alıp götüren onbaşı ya da çavuş.

dikkat: komutan geliyor

disko: kışla içinde bulunan cezaevi.

dolabı patlatmak: terhise gidecek askerin dolabında kalanların işine yarayacak eşyaları (temiz çamaşır, kolonya, traş takımı vs.) almak.

emir komuta bende: sizden ben sorumluyum, ben ne dersem o olacak.


1 yorum:

Adsız dedi ki...

Esselamun Aleyküm Ben Aydın Merkez kl Jandarma'ya gideceğim.

Benim spor yapamaz raporum var bana askerliğimin sürecinde neler yaptırırlar neler yaptırmazlar söylermisinz