23 Kasım 2009 Pazartesi

Askerde Hastalık Ve Tedavi



Hastalanan askerler, hastalıklarını derhal amirlerine haber vermeye mecburdur. Hastalanan bunu yapmazsa en yakın amiri tarafından muayeneye sevk edilir. Türk silahlı kuvvetleri iç hizmet kanununa göre her asker şahıs kendi sağlığını korumaktan sorumludur. Hastalanan askerlerin muayene ve tedavileri kendi kıt’a ve kurumlarının kadrolarında gösterilen tabiplerce yapılır. Kadroda gösterilen tabip mevcut değilse oradaki diğer kıt’a veya askeri kurum, bunlar yoksa mahalli askeri hastane tabiplerinden biri, askeri hastane bulunmuyorsa sırasıyla hükümet, belediye veya resmi vazifeli sivil tabiplerden biri, bunlar da mevcut değilse serbest çalışan sivil tabiplerden biri kıt’a veya kurum tabibi olarak görevlendirilir.

Hastalanan erbaş ve erlerin kıt’a karargah veya kurumlardaki muayene ve tedavileri aşağıda belirtilen sıra dahilinde yapılır. Hasta olan ve revire çıkmak isteyen er, akşam içtimasında manga komutanından izin alarak, bölük vizite çavuşuna ismini ve numarasını yazdırır. Ertesi gün sabah içtimasında, bölük komutanının bilgisi dahilinde, önceki akşam vizite çavuşuna isim ve numarasını yazdıran ayrılır. Ayrılan erler revir çavuşunun nezaretinde revire götürülür.

Muayene sonucu reçete verilen er, reçetesinin kaydını yaptırarak revir eczanesine verir. İlaçlarını da akşam vizite çavuşundan alır. Muayene sonucu, istirahat almayıp görev alan er, muayeneden sonra bölüğün faaliyetlerine katılır. İstirahat almışsa, kimlik kartını vizite çavuşuna verir ve istirahat kartı alır. Gösterilen yerde istirahat eder.

Eğer hastaneye sevk edilmişse, sevk kağıdı, doktor tarafından doldurulup imzalanır. Bölük komutanı tarafından da imzalanan sevk kağıdı, kendisine verilir. Er harici kıyafetini giyer ve sabah içtimasında kılık kıyafeti, sakal tıraşı vb. Kontrol edildikten sonra, revirden kalkan servis ile hastaneye gider. Hastanede, ilk iş olarak kaydını yaptırır sonra sevk edildiği polikliniğe muayene olmaya gider. Muayene sonucunda, doktor reçete vermiş ise hastanedeki eczaneye reçetesini onaylatır ve birliğe döndüğünde revir eczanesine reçetesini teslim eder. Vizite çavuşu tarafından topluca revir eczanesinden alınan ilaçlar, akşam bölükte sahiplerine günlük doz şeklinde verilir. Krem ve sıvı ilaçlarının tümünü alan er, hap ve drajenelerini günlük doz şeklinde, ilacı bitinceye kadar vizite çavuşundan alır. Acil durumlarda ise; yukarıda belirtilen sıra takip edilmeksizin hasta, nöbetçi subayı tarafından sağlık sicil kartı ile birlikte derhal revire gönderilerek muayene ettirilir. Hasta, hastaneye sevk edilmiş ise hemen nöbetçi amire bilgi verilir ve nöbetçi amirin emirleri doğrultusunda, ambulansla hastaneye götürülerek, muayene ettirilir.

Erbaş ve erlerin kıt’a ve ve askeri kurumlara katılış ve ayrılışlarında genel sağlık muayeneleri yapılır. Bu muayenelerde hiçbir şeyden çekinmeden çocukluktan itibaren geçirdiği rahatsızlık varsa doktora söylenir. Bu muayeneler ilk altı aylık devrede üç ayda bir, bundan sonraki dönemlerde altı ayda bir olmak üzere tekrarlanır.

Hiç yorum yok: